Na 37. rojstni dan zasavskega VDC je luč ugledala 2. oddaja S teboj lahko… Priporočam ogled vsem.

Pred vami je drugi del oddaje iz serije oddaj projekta S teboj lahko… V oddajah bomo predstavili pogumne zgodbe samostojnega življenja uporabnikov Varstveno delovnega centra Zasavje (VDC), ki ga omogoča pilotni projekt S teboj lahko… Nosilec projekta je Varstveno delovni center POLŽ Maribor, projekt pa izvajajo tudi v zasavskem VDC. V tej oddaji smo v prostorih VDC najprej posneli pogovor s socialno delavko Hedviko Kovač, ki je hkrati vodja dnevnega in institucionalnega varstva vseh enot VDC-ja. Uvodoma je predstavila svoje dolgoletno delo v tej ustanovi. Skozi pogovor z njo boste tudi slišali, kako pomembno je, če poklic opravljaš z ljubeznijo. „Jaz imam res rada ljudi,“ so besede Hede, kot jo kličejo sodelavci in uporabniki, ki še največ povedo o tem, kaj je njeno vodilo pri delu z uporabniki VDC. V prvi vrsti moraš biti pri delo v VDC ČLOVEK. Seveda ob stalnem izobraževanju. Povedala je tudi, kako pomembno je sodelovanje, predvsem odkriti pogovori med zaposlenimi, uporabniki, njihovimi straši ali skrbniki in z različnimi ustanovami. Le tako lahko stvari tečejo tako kot v njihovi ustanovi, kamor pa se ne more ravno vsak vključiti. Zato nam je predstavila, kdo vse lahko postanejo uporabniki njihovih storitev, katere izjeme so in tudi črne lise v sistemu, za katere upajo, da jih bo iz leta v leto manj. Opozorila je tudi na pomen dobrega sodelovanja z lokalnimi vrtci, šolami. Sprejemanje drugačnosti je potrebno “vzgajati” od majhnih nog dalje. Predstavila je še nekaj podatkov o samem pilotnem projektu S teboj lahko…, ki ga v tem času koristi 13 njihovih uporabnikov. Pri tem projektu so zelo pomembne tudi zaupanja vredne podporne osebe, ki tistim uporabnikom, ki so se odločili za samostojno življenje, pomagajo na različnih področjih in opravilih. Tako kot naša naslednja sogovornica Cvetka Meh, ki stoji ob strani uporabnici Sabini Lisić, ki se je odločila, da bo del projekta S teboj lahko… Njen partner Ervin, zaradi tega, ker nima odločbe o invalidnosti po ZSVI, nima pravice do vključitve v projekt. Cvetka je v pogovoru, ki smo ga posneli pred stanovanjem, v katerem živita Sabina in Ervin, povedala, kaj je privedlo do tega, da se je odločila, da bo podporna oseba. S ponosom je povedala, da je v tem kratkem času, od kar je del projekta, kako je stkala tudi prijateljske vezi in kako pomaga, ko je to potrebno: od sprehodov, druženja do peke peciva.

Z nami sta svoji zgodbi delila tudi parterja Sabina, ki je vključena v projekt in Ervin, ki formalno ne more biti. Oba sta se sprehodila skoti svoja šolska leta, povedala, kdaj sta se vključila v VDC in še marsikaj zanimivega. Ervin nam je zaupal tudi svojo žalostno izkušnjo povezano s služenjem vojaškega roka v JLA, ko se je domov vrnil kot trajni invalid. Je pa tudi eden najboljših športnikov Varstveno delovnega centra, ki se ponaša z mnogimi uspehi v različnih športnih zvrsteh. In ja, je tudi odličen kuhar.

Za zaključek oddaje smo se odpravili še k Jani Berzin, ki je ravno tako del projekta S teboj lahko…. V stanovanju živi skupaj s parterjem. Njena podporna oseba je Mojca Vučilovski, ki je postala tudi njena dobra prijateljica. Pomaga ji predvsem pri storitvah, ki so potrebne pri terapiji njene sladkorne bolezni, saj je Mojca tudi medicinska sestra. Jana pravi, da so bili prazniki lepi, ampak, da bi bili mnogo lepši, če bi jih lahko preživela skupaj s svojimi iz VDC-ja.

Igor Gošte

Kategorije: BLOG